Hírek, események

  • Főoldal
  • Hírek
  • Ifjúság és Etikai Oktatás Konferencia -- Prága, 2010

Ifjúság és Etikai Oktatás Konferencia -- Prága, 2010

2010_12_04_konf

A Sri Swami Madhavananda Világbéke Tanács és a Jóga a mindennapi életben rendszer Ifjúsági Uniója által Ifjúság és Erkölcsi Nevelés címmel – a Cseh Köztársaság Oktatási Minisztere, Josef Dobeš úr fővédnöksége alatt - szervezett konferencia december 4-i munkanapját Roman Fuksa úr, a Jóga a mindennapi életben csehországi elnöke valamint Lenka Schwarzová asszony, az Oktatási Miniszter etikai főtanácsadója nyitotta meg.

Schwarzová asszony kifejtette, hogy  Dobeš miniszter úr munkásságában az etikai nevelés igen magas prioritást élvez, majd a Minisztérium új Etikai Bizottságának működéséről beszélt. Ezt követően az ország különböző részeiről érkezett gyermekek példákkal színesített rövid előadásokban számoltak be arról, hogy az erkölcsi nevelés miként mutatkozik meg életvitelükben.  Fentieket a konferencia kiemelt előadóinak beszédei követték:

Dr. Petra Vrtbovská, PhD arról szólt, hogy a kisgyermekek milyen szorosan kötődnek a szüleikhez és, hogy mekkora kárt okozhat – akár a gyermek pszichés fejlődésében, akár agyi folyamataiban, neurológiai szinten – a család diszfunkcionális működése, a szülők helytelen hozzáállása, esetleg az egyik szülő elvesztése, stb.

Prof. Gabriel Švejda a média-műveltség szerepéről adott elő. Rövid média-történeti kitekintője után, példákkal illusztrálta az új média iránti vonzalmunkat, valamint azt, hogy ezek a modern eszközök milyen nagy befolyással bírnak az emberi pszichére. Ezek után az erőszak új formáira hívta fel a figyelmet, melyek az Internet révén kerülnek a társadalomba.

A konferencia új-zélandi középiskolások videó-üzenetével folytatódott, melyben a gyermekek az erkölcsökről való véleményüket mondhatták el, kifejezetten a konferenciára készített interjúk formájában.

Michaela Wicki asszony az ifjakkal szerzett tapasztalatairól beszélt, melyet abban a függőségeket gyógyító intézményben szerzett, ahol dolgozik. Arról számolt be, hogy az elvonóba kerülő fiatalok mindegyike gyermekkorában valamilyen jellegű társadalmi megfosztottságtól szenvedett, aminek következményeként antiszociális viselkedésformákat és értékrendeket alakított ki. Majd azt is kifejtette, hogy ugyanezen gyermekek a hosszútávon - az irányukban - tanúsított megértés, fegyelem és szeretet hatására milyen pozitív reakciókkal válaszolnak.

Dr. Karel Nešpor, a híres pszichiáter, a kábítószer- és alkoholfüggésről beszélt, majd iskolai prevenciós programokat ismertetett, és kifejtette, hogy a jógának a függések megelőzésében és gyógyításában kiemelt szerepe lehet.

Őszentsége Vishwaguru Mahamandaleshwar Paramhans Swami Maheshwarananda, a rendezvény kezdeményezője a konferenciának azáltal adott keretet, hogy az etikai nevelés családon- és iskolarendszeren belüli szerepét hangsúlyozta.

Mindezeket követően általános iskolás gyermekek rövid jógabemutatót tartottak és verses formában azt szavalták el, hogy a környezet védelme mennyire fontos a számukra.  A konferencia résztvevőit a gyermekek a délutáni műhely-foglalkozásokra is meghívták, ahol a jelenlévők az erkölcs tantervbe való beépítésének lehetőségeiről ismerhettek meg jó gyakorlatokat.

A Konferencia Határozata itt olvasható (PDF).

Képgaléria itt található.

Pin It

Jóga a mindennapi életben © 1998-2020 Minden jog fenntartva.