Jóga a mindennapi életben - A rendszer

Katha Upanisád 03 -- A spirituális fény üdvözlése

A Katha Upanisád
Nacsikétasz utazása a halhatatlanságba
Mahamandaleshwar Swami Jasraj Puri kommentárjaival

Részletetek a magyar fordításból

  1. Katha Upanisád -- Bevezetés
  2. Katha Upanisád -- Az áldozati szertartás

A spirituális fény üdvözlése

Hungarian Translation (C)2022, Yoga in Daily Life

Jáma, mikor hazaért a „munkájából”, megpillantotta az ajtajánál várakozó fiúcskát és valami különös érzés fogta el. Nyilvánvaló volt, hogy Nacsikétasz már régóta várakozik ott. Jáma, aki jól ismerte a hagyományokat, tudta, hogy hiba történt. Egy tisztalelkű gyermek három napig étlen-szomjan várakozott a kapuja előtt. Az Írások szerint a spirituális vendég érkezése, olyan, mint a tűz. Az ilyen vendéget elővigyázatosan kell fogadni, különben leég a ház és oda lesznek kincsei. Méltóképpen, virágokkal kell üdvözölni, tiszta ülőhellyel, édes itallal kínálni, késlekedés nélkül. Ezzel szemben Nacsikétasz anélkül várakozott itt három napot, hogy bárki üdvözölte volna. Jámának ezt jóvá kell tennie!

Jáma alázatosan üdvözölte Nacsikétaszt, tudván, hogy megsértette a protokollt és az ő ősi, mély, zengő hangján így szólt:

- Ha egy házigazda, brahmana vendégét magára hagyva étlen megvárakoztatja, viselnie kell ennek következményeit: oda lesz minden remény, a szentekkel való találkozásból, az Ő bölcs szavaik hallgatásából származó erények semmivé válnak, a fiak, a jószágok és gazdagság mind elvész. Ó Brahmana, ó Tiszteletreméltó Vendég, étlen várakoztál a lakhelyem előtt három álló napig. Fogadd, kérlek, tiszteletteljes üdvözletemet! Hadd térjen hozzám vissza a szerencse, hadd tegyem jóvá a hibát, amit elkövettem azzal, hogy megvárakoztattalak – kérlek, kérj három kegyet és én teljesítem azokat!

Az élet valamely szakaszában mindenkiben megszólal egy halk belső hang. Ez a hang olyan nyelven beszél, amely elsőre idegennek, különösnek tűnik – a spirituális Önvaló bepillantást enged önnön szépségébe. Talán szeretetként nyilvánul meg, talán együttérzésként. Vagy, mint a természet ellenálhatatlan szépségének pillanatnyi megértése. Mint szent vendég érkezik világunkba, a formák és külsődleges élvezetek világába. Jelenléte először szokatlannak tűnhet a szokásaink és neveltetésünk meghatározta világunkban. Ez a belső hang – mint Nacsikétasz – türelemmel, békésen várakozik arra, hogy a figyelmünket őfelé fordítsuk.

Mi fog történni ezzel a „vendéggel”, ezzel a belső hanggal? Rácsapjuk-e az ajtót, nem véve tudomást az érkezéséről? Étlen-szomjan hagyjuk-e – táplálék és figyelem nélkül? Vagy pedig tisztelettel, vendégként fogadjuk a belső hangot?

A formák világa, a reklámok sokasága azt sulykolja, hogy a boldogsághoz, a megelégedettséghez vezető út az anyagi javak, a társadalmi helyzet és a gazdagság megszerzésének útja. Ez a délibáb könnyen elfeledteti velünk, hogy az igazi boldogság, az igazi megelégedettség, szeretet és elfogadás belülről fakad. Ott várakozik türelemmel bennünk a megelégedettség, ahogyan Nacsikétasz várakozik Jáma házának kapujánál.

Életünk során olykor mód nyílik arra, hogy tápláljuk azt a különleges vendéget, ami a spirituális fényünk. Ezek a lehetőség pillanatai. Figyelmen kívül hagyhatjuk ezeket a pillanatokat, elménk és egónk makacs módon visszautasíthatja minden olyasminek a létezését, ami a világi élet bűvös spirálján felül áll. Vagy pedig elfogadhatjuk a spirituális fényt, felismerve, ha megnyílunk az irányában és tápláljuk, akkor a minden képzeletet felülmúló tapasztalatok felé vezető lehetőség kapuját tárjuk ki.

Pin It

Jóga a mindennapi életben © 1998-2022 Minden jog fenntartva.