Skip to main content

Jóga a mindennapi életben - A rendszer

| Katha Upanisád

Katha Upanisád 05 -- A kísértés pillanatai

A Katha Upanisád
Nacsikétasz utazása a halhatatlanságba
Mahamandaleshwar Swami Jasraj Puri kommentárjaival

Részletetek a magyar fordításból

Jáma így folytatta:

- Jól választottál, Kedves Nacsikétasz! Átadtam neked a szent tűz ismeretét. Halljam, mi legyen a harmadik kegy?

Nacsikétasz egy pillanatra elhallgatott, kereste a megfelelő szavakat, amelyekkel kifejezheti a kívánságát. Majd mély lélegzetet vett és lassan, jól érthetően így felelt:

- Az embereknek mindig kétségeik vannak afelől, mi is történik a halál után. Egyesek szerint az eltávozott továbbra is létezik, mások szerint nem. Azt szeretném, Ó Jáma, Halál Ura, ha megtanítanád nekem, mi az igazság! Ezt választom harmadik kegynek!

Az Úr Jáma csendbe burkolózott. Szemét kissé összehúzta és óvatosan megváltoztatta kicsit a testhelyzetét, mint az olyan ember, aki tolvajtól szándékozik megvédeni a házát. Rövid elmélkedés után így válaszolt:

- Kedves Nacsikétasz, még az ősidők isteneinek is voltak kétségei ezzel kapcsolatban! Nem könnyű ezt megérteni, mély ismeretek, finom különbségtételek szükségesek hozzá. Ne erőltesd ezt a kérdést, túl nehéz az! Kérlek, válassz valami más kegyet!

Nacsikétaszt nem lehetett ilyen könnyedén eltántorítani.

- Ó Jáma! Azt mondod, az istenek is nehezen értik ezt meg és még neked is bonyolult! Ki más tudná Nálad jobban elmagyarázni? Hogyan vesztegethetném el ezt a lehetőséget? Ennél jobb kegyet nem választhatok!

Jáma kihúzta magát és nagy meggyőző erővel próbálta jobb belátásra bírni Nacsikétaszt.

- Kérj gyermekeket és unokákat, akik száz évig élnek egészségesen! Teheneket, elefántokat, lovakat, aranyat – legyen tiéd minden gazdagság! Légy hatalmas birtokok ura! Kedves Nacsikétasz, még azt a kegyet is megadom neked, hogy magad választhasd meg az életed hosszát! Amire csak vágysz, csak ki kell mondanod! Bármit megadhatok, amit csak el tudsz képzelni!

Nacsikétasz csak ült, mozdulatlanul. Jáma tovább próbálkozott, tovább győzködte.

- Amire csak vágysz, legyen az bármilyen nehezen is elérhető! Csak mondd ki! Elbűvölő hölgyek, hintók, hangszerek és virtuóz művészeik, olyanok ezek, amit halandó nem érhet el – mind a parancsodra várnak! Legyen a tiéd bármi, amit csak kívánsz! De kérlek, Nacsikétasz, ne kutasd a halál titkát!

Hungarian Translation (C)2022, Yoga in Daily Life

Felébredt Nacsikétaszban a megismerés vágya és itt már a „főnyereményt” akarja megszerezni!

Amikor a lelki tűz felragyog, gyakran bonyodalmak keletkeznek. Az egó, az elme és az érzékek kényelmesen uralkodnak rajtunk, ameddig a spirituális tudatosság szunnyad. Ahhoz szoktak hozzá, hogy önazonosságukat és értéküket az anyagi világon belüli vágy-ügyletekben, vágyteljesítésben találják meg. A spirituális bölcsesség támadás az ő territóriumuk ellen. Az ego és az elme mindenféle trükköt, mindenféle kísértést mozgósít a támadás elhárítására. Kétségbeesetten igyekeznek a lélek újonnan megtalált szabadságát megtörni, uralmuk alá hajtani.

Jáma most próbára teszi Nacsikétaszt. Meg kell tudnia, Nacsikétasz képes lesz-e megemészteni azt a bölcsességet, amit az általa kért kegy tartalmaz. Csak arra lehet rábízni az isteni bölcsességet, aki tiszta, és akiben nincs ragaszkodás. Ezért Jáma megkísérti Nacsikétaszt az Upanisad korának minden élvezetével és gazdagságával, sőt, még hosszú élettel is, melyben ezeket élvezheti. Azért teszi ezt, hogy lássa, valóban méltó-e, hogy felfedje előtte a titkot.

Ez a momentum nem csak Nacsikétasz történetében fordul elő: sok más hagyományban is felfedezhetünk párhuzamokat. Buddhának három kísértéssel kellett szembenéznie, mielőtt elérte az önmegvalósítást és felszabadult a szamszárából. A keresztény hagyomány szerint Jézust is háromszor kísértette meg az ördög. Mohamedet is megkörnyékezte a kísértés magányában, mielőtt elkezdte volna hirdetni a tanításait.

A kísértés e pillanataival nem egyszer, vagy kétszer kell szembenéznünk, hanem életünk során rendszeresen. Valahányszor, amikor átélünk valamit, ami gyönyörű és ahelyett, hogy egyszerűen átélnénk, megpróbáljuk birtokba venni, Jáma kísértésének áldozatává válunk. Anyagi javak, szépség, hatalom, tulajdon – mindez múlandó. Az Atma (lélek) bennünk, az, amely mindent megtapasztal, mindent értékel, az az örök. Még akkor is, amikor mindezt már értelmünkkel világosan felfogtuk, az anyagi világ csábítása még erős és fondorlatos. Nacsikétasz olyan bölcsességet kér Jámától, amely túlmegy a kísértésen és Jáma próbára teszi őt, készen áll-e a befogadására.

 

Pin It