Skip to main content

Programok

| Szikrázó 11 nap jógával

Szikrázó 11 nap - harmadik nap

A nap szimbóluma: A fa

A fa a stabilitás, az álhatatosság, a szilárdság  szimbóluma. Gyökerei, vastag törzse a legnagyobb viharban is mozdulatlanul tartják. 
A fa ágainak másik szimbolikus jelentése az önzetlen adás - a fa mindenkinek egyformán, megkülönböztetés nélkül  adja árnyékát és gyümölcsét. 

A Khata upanishadban és a Bhagavad Gitában is szerepel a fordított fa motívuma, melynek gyökerei az égbe nyúlnak,  és lombkoronája pedig a teremtett világ. Ez azt szimbolizálja, hogy az egész univerzum EGY forrásból ered. A láthatatlan gyökerek - eredetünk és stabilitásunk-  az égben vannak. Minden ‘táplálék’, mint az inspiráció, a bölcsesség, a szeretet, a kreatív energia fentről jön, ezért fontos hogy ápoljuk, és öntözzük gyökereinket, vagyis lényünk szellemi részét.


Inspiráció: Stabilitás megőrzése

A Meru pristhászanában meg tudjuk élni azt az élményt, hogy történjék bármi, mi stabilak maradunk. Stabilizáljuk a testhelyzetet és miközben a felső testtel egy erőteljes és gyors mozgást végzünk,  “földbe gyökerezett a lábbal” állunk, és deréktól lefelé mozdulatlanok vagyunk. A szélvihar belekapaszkodik ugyan a fa lombkoronájába, de a törzse mozdulatlan. 


Ászana, jógatechnika: Meru pristhasana, Fa állás
(Méru priszthászana - törzscsavarás döntéssel)

Tanácsok, tippek:

✅ A kiinduló helyzetben - széles terpeszállás - szilárdan vesd meg a lábad, mint a fa gyökerei, a lábfejek párhuzamosak

✅ Miközben 10x az egyik, majd 10x a másik oldalra fordítod ütemesen a törzsed, ügyelj rá, hogy a medence stabilan előre nézzen (a fordulás oldalán lévő csípővel tarts ellen) 

✅ A 10. ismétlés után, amikor oldalra döntjük a törzset, kicsit kitartva a helyzetet, érezzük újra a stabilitást, majd lassan középre hozva a törzset, belégzésre felegyenesedünk

A gyakorlat hatásai:

Figyeld meg!

Az ászana elvégzése után érezd az egész test felpezsdülését, a légzés elmélyülését, a gerinc hajlékonyabbá válását, a belső stabilitást

Forrás: Vishwaguru Sri Mahamandaleshwar Paramhans Swami Maheshwarananda: Jóga a mindennapi életben rendszer gyakorlókönyv

Itt olvashatsz bővebben erről az ászanáról: https://www.yogaindailylife.org/system/hu/2-szint/meru-prishthasana


Inspiráció

 “Amit meg akarsz tenni, tedd szilárd elhatározással, így a siker biztosan nem marad el.” Mahaprabhuji: Arany tanítások


Napi recept

Mára reggeli receptekkel készültünk, édessel és sóssal is. 

Zabkása

Miért egészséges a zabkása?
A zabpehelyben sok rost, fehérje, és B-vitamin van. A fahéj is jó az agynak, jó antioxidáns, az emésztést is serkent, vércukrot harmonizálja.

Hozzávalók

  • 2 dl zabpehely
  • egy kiskanál vaj / ghí (tisztított vaj) / olaj
  • 3,5 dl mandulatej / tej és víz fele-fele arányban
  • egy kiskanál fahéj
  • egy csapott evőkanál cukor vagy egyéb édesítő nyírfacukor, stevia, vagy akár datolya
  • csipet só
  • ízlés szerint: gyümölcsök, kókuszreszelék, gyömbér

Elkészítés

Az egészet főzzük lassú tűzön míg be nem sűrűsödik. A végén ízlés szerint bogyós gyümölcsök tehetők rá, valamint kókuszreszelék és egy csipet gyömbér is tehető bele.

 zabkasa

A receptet Prasad Devi, Szakács Anna a Lefogy-tál blog és Facebook-oldal írója készítette.

BUNDÁSKENYÉR TOJÁS NÉLKÜL
Miért egészséges?

"A csicseriborsóliszt fehérjetartalma kimagasló, de rostokban, ásványi anyagokban és vitaminokban is gazdag. Melegítő hatású hüvelyes. A bélrendszert salaktalanítja, kitisztítja, a lerakódott salakot is eltávolítja. A koleszterin szintet csökkenti és a vércukor szintet normalizálja.

A gluténmentes diéta egyik nélkülözhetetlen alapanyaga. Panírozásnál tojáshelyettesítőként használják, és fasírozottakban kötőanyagként. Krémlevesek készítéséhez, főzelékek sűrítéséhez, nélkülözhetetlen"

Hozzávalók

  • 20 dkg csicseriborsóliszt
  • 3 dl víz
  • só, fokhagymapor
  • fél tk. kurkuma
  • kenyér

 Elkészítés

A csicseriborsólisztet összekeverjük a vízzel, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. Hozzáadjuk a sót, kis kurkumát, fokhagymaport.
10 percig állni hagyjuk.
A kenyeret felszeleteljük, a keverékbe mártjuk és forró olajban kisütjük.

 bundaskenyer 

A receptet a Nektér Biobolt webáruház tette közzé. 

 Jó étvágyat! 🙂 


Tanulási tipp: Stabilitás a napban
Időterv készítése 

Vedd elő a jegyzetedet, és nézd meg, hogy mire mennyi időt szántál! Mérd fel, hogy az adott cél eléréséig mennyi időd van még, és vesd őssze a szokásaiddal!

Mi a helyzet akkor, ha időt kell nyerned? 

Vannak olyan tevékenységek, amik észrevétlenül is rabolják az idődet - talán a saját napirendedben is láthattad ezt. Pl. mennyit scrolloztál valamelyik közösségi médián? A közösségi média felületei a legalattomosabb időrablók, ráadásul fel sem töltenek igazán. Ha tudatosabban odafigyelsz a használatulra, vagy törlöd őket egy időre, meg fogsz lepődni, hogy mennyi idő (és agyi kapacitás!) szabadul majd fel. Ne hagyd ki a mozgással vagy alvással töltött időt. 

Konkrét tippünk, amely sokunknak bevált az ún. Pomodoro-módszer! 
  1. Állíts be egy időzítőt 25 percre!

  2. Ha lejárt a 25 perc, tarts 5 perc szünetet!

  3. Majd ezt ismételd még 3-szor. 

  4. A 4. vagy 5. ismétlés után tarts 30 perc szünetet. 

Érdemes a pihenőket komolyan venni, mert így az jutalommá válik, és jó egy kis sétával/ivással felfrissíteni magunkat.
Ha nehezen kezded el a munkát, ez biztosan segíteni fog! 

Ha pedig úgy érzed, hogy segítene, ha online egy közösség tagjaként tanulhatnál 11 napig, akkor várunk szeretettel online Tanulószobánkban: https://www.facebook.com/groups/225047183618569 

Minden nap a reggeli gyakorlás után 8-kor elindítunk egy Zoomot, amely segít elkezdeni a napodat. ❤️

Forrás: Carol Vorderman: Tanulási technikák - lépésről lépésre 

 

2023 június 11 - 21.