Jóga a mindennapi életben

A test, az elme, a tudat és a lélek tudománya

A jógarendszer

Paramhans Swami Maheshwarananda: Yoga in Daily Life - The System

"A jóga központi gondolata a boldog élet. A boldogság mindenkiben és mindenben benne lakozik. Sokan azonban kívül, a külvilágban keresik a boldogságot. Ők végül csalódnak."

Vishwaguru Paramhans Swami Maheshwarananda

A Jóga a mindennapi életben rendszer az egyik leghíresebb és legelismertebb jógarendszer a világon. Megalkotója Őszentsége Vishwaguru Paramhans Swami Maheshwarananda, akinek fő célja, hogy segítse az emberiséget a fizikai, lelki, társadalmi és spirituális egészség elérésében. 

A rendszer áttekintése

Jóga a mindennapi életben - A rendszer

Jóga

A „jóga” szanszkrit eredetű szó, azt jelenti: összekötés, egyesülés. A jógagyakorlatok a maguk teljességében fejtik ki hatásukat, megteremtik a test, a szellem, a tudat és a lélek egyensúlyát. Ily módon segít a jóga megoldani, leküzdeni a mindennapos próbatételeket, problémákat és gondokat. A jógával közelebb jutunk önmagunk megismeréséhez, életünk értelmének és Istenhez való viszonyunknak magasabb szintű megértéséhez. A jóga elvezeti a spirituális úton haladókat az egyéni Önvaló és az univerzális Önvaló egyesülése által a legmagasabb tudáshoz és az örökké tartó boldogsághoz. 

Bővebben

A négy jóga út

A jóga négy útja: Karma jóga - a tettek útja; Bhakti jóga - az odaadás és szeretet útja; Rádzsa jóga - az önfegyelem útja; és a Gjána jóga - a filozofikus út. A felsorolt négy jógaút nem elkülönült, hanem sokkal inkább egymásba fonódó ösvényeket jelent, amelyek szorosan kötődnek egymáshoz: amikor Istenre gondolunk és szeretettel viszonyulunk embertársainkhoz és a természethez, bhakti-jógik vagyunk; amikor másokat gyámolítunk és segítünk, akkor karma- jógik; amikor meditálunk és jógagyakorlatokat végzünk, rádzsa- jógik; amikor pedig az élet értelméről elmélkedünk, s az igazság és a valóság után kutatunk, gjána- jógik. Ily módon a jóga mind a négy útját mindennapi életünk részévé tehetjük.

Bővebben

Csakrák

A rendszer szintjei

A „Jóga a mindennapi életben” egy ideálisan összehangolt, nyolcszintű rendszer. A gyakorlatok módszeres elrendezése a biztosíték arra, hogy a rendszer optimális hatást gyakorol testre, szellemre és lélekre egyaránt. Éppen ezért ajánlatos szintről szintre haladva minden egyes gyakorlatot elvégezni, kivéve azokat, amelyek egészségügyi akadályokba ütköznek.

Bővebben

Csakrák

Csakrák

A csakrák energiaközpontok, amelyeken keresztül a kozmikus energia testünkbe áramlik. E minden emberben meglévő központok a „Jóga a mindennapi életben” gyakorlásával felébreszthetőek.

Bővebben

A rendszer oszlopai

Ászanák, gyakorlatszintek

Ászanák

A test nyelve

Az ászana szanszkrit szó, azt jelenti: ülés vagy testhelyzet. A Jóga a mindennapi életben azt jelenti, hogy ‘gyakorolni a jógát a mindennapi életünkben’. Ez pedig annyit jelent, hogy fenntartani a jógatanítás elveit az által, hogy pozitívan járulunk hozzá társadalmunhoz, a környezethez és segítünk minden élőlényt.  

Jóganidra és lazítás

Jóganidra és lazítás

A béke pillanatai

A fizikai és mentális test pihentetése és regenerációja hozzásegít, hogy jobban tudjunk teljesíteni, és előre haladhassunk spirituális utunkon. A lazítás nem egyenlő a lustasággal, sőt, nagyon távol áll tőle.

Pránajáma

Pránajáma

A pránajáma nem más, mint a légzés tudatos és szándékos irányítása (prána = légzés, ajam = ellenőriz, szabályoz). Lélegzetvételkor nem csupán oxigént veszünk fel, hanem pránát is. A prána kozmikus energia, a teremtő, megtartó és változtató erő.

Önvizsgálati meditáció

Önvizsgálati meditáció

Az önvizsgálati meditáció technikái segítenek a jobb önmegismerés, az önuralom és az önmegvalósítás eléréséhez, amelyek révén megtapasztalhatjuk és kibontakoztathatjuk önmagunkban az Isteni Önvalót (átmát).

Hatha jóga kriják

Hatha jóga kriják

A hatha jóga a gyakorlás és a tisztítás (külső- belső) útja. HA-THA azt is jelenti, hogy hold és nap, ilyenformán a nap- és a holdelv gyakorlatok útján történő egyesítésére és összhangba hozására is vonatkozik. A hatha jóga hat tisztítási technikát, azaz hat karma kriját vagy shat karmát foglal magában.

Bandhák

Bandhák

A bandha szó azt jelenti, elzárni, eltorlaszolni, feltartóztatni. Amikor bandhát végzünk, bizonyos testrészeinknél, ellenőrzött módon feltartóztatjuk, gátoljuk az energia áramlását. Ennek következtében a bandha oldásakor az energia erősebben, nagyobb mennyiségben áramlik szét a testben.

Terápiás hatások

Terápiás hatások

A Jóga a mindennapi életben-t elismerik szerte a világon, egyetemeken, kórházakban és iskolákban, mint egészségmegőrző és gyógyító tudományos rendszert. Tudj meg többet arról, hogyan segíthet a Jóga a mindennapi életben felépülni majdnem minden betegségből!

Jógagyakorlatok jótékony hatásaik szempontjából

Speciális gyakorlatok

A testi egészség életünk egyik legfontosabb alapköve. Az egészség megőrzésére és helyreállítására különböző testgyakorlatok (ászanák), légzőgyakorlatok (pránajámák) és lazító technikák léteznek, amelyeket jótékony hatásaik szempontjából is csoportosítottunk.

Jóga a mindennapi életben © 1998-2020 Minden jog fenntartva.