Skip to main content

Jóga a mindennapi életben - A rendszer

Terápiás hatások

A Jóga a mindennapi életben rendszert elismerik szerte a világon, egyetemeken, kórházakban és iskolákban, mint egészségmegőrző és gyógyító tudományos rendszert. Tudj meg többet arról, hogyan segíthet a Jóga a mindennapi életben felépülni majdnem minden betegségből!

A légzésfunkció javítása

A légzés az összes jógatechnikában és -gyakorlatban fontos szerepet játszik. Különböző felmérések azt mutatják, hogy a legtöbb embernek felszínes, úgyis mondhatjuk „túl lapos” a légzése. Ezáltal nem kielégítő a szervezet oxigénellátása, romlik az anyagcserefunkció, ami nagymértékben rontja a közérzet.

A légzésmódunk nem csupán testi közérzetünket befolyásolja, hanem érzelmeinket és lelki harmóniánkat is. Stresszhelyzetben, izgalmi állapotban, félelem esetén a légzés felszínes és szapora, míg ellazult állapotban mély és lassú. A légzés tudatos és szándékos elmélyítésével stresszhelyzetben visszanyerhetjük belső egyensúlyunkat. A nyugodt légzés segítségével megtanulhatjuk könnyedebben kezelni a magánéletbeli és szakmai gondokat, kihívásokat, ami kedvezően befolyásolja testi és lelki stabilitásunkat.

A „Jóga a mindennapi életben” rendszer gyakorlatsora nemcsak arra jó, hogy az embert rászoktassa az egészségesebb légzésre, hanem arra is, hogy segítsen a légúti megbetegedésben, többek között asztmában vagy krónikus hörghurutban szenvedőknek, és enyhítse panaszaikat.

Az asztmánál különösen nagy jelentősége van a lelki szempontoknak. Lazítás, légzőgyakorlatok és életmódváltás révén gyógyulás, de legalábbis javulás érhető el.

Szív- és keringési betegségek

A jógagyakorlatok egyik legfontosabb célja kiiktatni azokat a kockázati tényezőket, amelyek szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozhatnak. Jellemző példaként említhető a helytelen táplálkozás, a stressz és a mozgáshiány. A szintenként egymásra épülő, könnyűtestgyakorlatok stabilizálják a vérkeringést, erősítik az érrendszert, gazdaságossá teszik a szív működését. A speciális légzőgyakorlatok javítják a szervezet oxigénfelvevő és szén- dioxid- leadó képességét, ezáltal fokozatosan helyreáll az oxigénellátás természetes egyensúlya. A lazítógyakorlatok segítségével az ember testi, lelki és szellemi nyugalomra tesz szert.

A szív- és keringési rendszer működési zavarai valóságos népbetegséggé váltak, a statisztikai felmérések szerint a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők száma világszerte emelkedik. A „Jóga a mindennapi életben” rendszer test-, légző- és lazítógyakorlatai ezért ehhez a problémakörhöz is illeszkednek.

Dr. Jarmila Motajova, a pozsonyi egyetem docens asszonya tudományos tanulmányt készített a jógagyakorlatok szívbetegek rehabilitációjánál történő alkalmazásáról, és ennek keretében öt éven keresztül dolgozott egy pácienscsoporttal, amely célirányosan a „Jóga a mindennapi életben” rendszer gyakorlatait végezte. A csoport tagjait rendszeresen vizsgálták. A mérési eredmények (légzési és pulzusfrekvencia, vérnyomás és egyéb funkcionális paraméterek) tökéletesen igazolták, hogy a jógagyakorlatok eredményesen alkalmazhatók az egészség megszilárdításában.

Reumatikus panaszok

*A jógagyakorlatok nemcsak a már meglevő panaszokat orvosolják, hanem arra is szolgálnak, hogy megelőzzék azokat. Megakadályozzák a gerincoszlop elmerevedését és az ízületek reumatikus elváltozását. A testgyakorlatok nyújtják a megrövidült izmokat, a legyengült izmok megerősödnek, ezáltal ismét el tudják látni az ízületek védelmét, biztosítva az ízületeknek a szükséges mozgáspályát és stabilitást. A gyakorlatok az ízületek teljes mozgásterét kihasználják, ameddig fájdalom nélkül mozgathatóak, ezzel fokozzák az ízületek hajlékonyságát és vérellátását. Így a szervezet fokozatosan, természetes módon visszanyeri egészséges mozgásképességét.

*Sokan szenvednek a csontok, ízületek és izmok mozgáshiányos megbetegedéseitől, aminek oka az egészségtelen életmódban található. A túltápláltság, az állati fehérjék és zsírok túlzott mértékű fogyasztása, a mozgáshiány, a helytelen testtartás és a megfelelő mozgáskultúra hiánya következtében elfajulásos és gyulladásos tünetek alakulnak ki, az ízületek és izmok elgémberednek, megfájdulnak.

A légzőgyakorlatok – amellett, hogy javítják az anyagcserét – kiegyensúlyozzák a vegetatív idegrendszert, segítik az ellazulást, és jó közérzetet biztosítanak.

Az, hogy a jógagyakorlatoknak milyen jó a hatásfoka, arra kitűnő példa egy sokatmondó kísérlet, amelyet a világhírű szlovákiai gyógyüdülőben, Pöstyényben végeztek. Három orvosból, egy pszichológusból és egy jógatanárból álló szakértőcsoport a „Jóga a mindennapi életben” rendszer hatásait vizsgálta Bechterew- kórban (gerincmerevedés) szenvedő betegek rehabilitációs programjában.

A kísérletben részt vevő betegek a „Jóga a mindennapi életben” rendszerből vett test- és légzőgyakorlatokat végeztek, míg a kontrollcsoport tagjait csak hagyományos rehabilitációs gyakorlatokkal és technikákkal kezelték. A jógagyakorlatokat végző csoport esetében egyértelműen jobb mozgási és tüdőparamétereket, valamint jelentős fájdalomcsökkenést állapítottak meg.

A „Jóga a mindennapi életben” rendszer gyakorlatai mozgásszervi panaszok esetén is eredményesen alkalmazhatóak, ami jórészt a betegségek átfogó megközelítésmódjával (holisztikus szemlélet) magyarázható. A gyakorlatok hatása nem merül ki a testi közérzet érezhető javulásában; a lazítótechnikák segítségével a páciensek lelki nyugalomra is szert tehetnek. Megtanulnak oldottabban viszonyulni a stresszhez és az idegi megterhelésekhez, ezáltal könnyebben eleget tudnak tenni mindennapos munkaköri és családi kötelezettségeiknek.

 

Pin It