Skip to main content

Jóga a mindennapi életben - A rendszer

Mi a jóga?

A „jóga” szanszkrit eredetű szó, azt jelenti: összekötés, egyesülés. A jógagyakorlatok a maguk teljességében fejtik ki hatásukat, megteremtik a test, a szellem, a tudat és a lélek egyensúlyát. Ily módon segít a jóga megoldani, leküzdeni a mindennapos próbatételeket, problémákat és gondokat. A jógával közelebb jutunk önmagunk megismeréséhez, életünk értelmének és Istenhez való viszonyunknak magasabb szintű megértéséhez.

A jóga elvezeti a spirituális úton haladókat az egyéni Önvaló és az univerzális Önvaló egyesülése által a legmagasabb tudáshoz és az örökké tartó boldogsághoz. A jóga a legfőbb kozmikus elv, „az élet fénye”, az egyetemes alkotó tudat, amely mindig éber, sosem szunnyad, és amely örökké volt, van és lesz.

Jóga

Indiában a risik (bölcsek és szentek) már évezredekkel ezelőtt kutatták meditációikban a természet és a világegyetem titkait. Megfejtették az anyagi és a szellemi világ törvényeit, bepillantást nyertek az univerzum összefüggéseibe. Rájöttek a kozmosz és a természet elemeinek törvényszerűségeire, a földi élet, a világegyetemben ható erők és energiák működésére, a külső világ szintjén és szellemi síkon egyaránt. Már a Védákban leírták és megmagyarázták az anyag és az energia egységét, a világegyetem keletkezését, a természeti erők működését. A modern tudomány jó néhányat újra felfedezett és igazolt az említett felismerések közül.

A felhalmozott tapasztalatokból és ismeretekből átfogó, mindenre kiterjedő rendszer jött létre, amelyet jógának nevezünk, s amely értékes, gyakorlati útmutatással szolgál a testtel, a légzéssel, az összpontosítással, a lazítással és a meditációval kapcsolatban. A könyvben ajánlott gyakorlatok tehát kiállták az évezredek próbáját, és ez idő alatt emberek millióinak nyújtottak hathatós segítséget.

Jóga - ászanák

A „Jóga a mindennapi életben” rendszert világszerte oktatják jógaközpontokban, iskolákban, egészségügyi intézményekben, fitneszklubokban, sportegyesületekben, rehabilitációs központokban és szanatóriumokban. Minden korosztály számára alkalmas, nem igényel akrobatikus képességeket, és sporthoz nem szokott, fogyatékos, beteg, lábadozó egyéneknek is lehetővé teszi a jóga gyakorlását. Maga az elnevezés is arra utal, hogy a jógát a mindennapi életben lehet és kell alkalmazni.

Vishwaguru Paramhans Swami Maheshwarananda

Vishwaguru Mahamandaleshwar Paramhans Swami Maheshwarananda a rendszer gyakorlatszintjeit orvosok és fizioterapeuták közreműködésével, az ő tanácsaik alapján dolgozta ki, ezért – a felsorolt szabályok és óvintézkedések betartása mellett – otthon is önállóan végezheti őket bárki. A „Jóga a mindennapi életben” a teljesség igényével kifejlesztett holisztikus módszer, amely nem csupán a testi, hanem a szellemi és lelki tényezőket is figyelembe veszi. Pozitív gondolkodásmód, kitartás, fegyelem, a legfelsőbbre való törekvés, imádság, jóság és megértés: ezek nyitnak utat az önmegismeréshez és az önmegvalósításhoz.

Jógagyakorlás

Pin It