Skip to main content

Jóga a mindennapi életben - A rendszer

A gyakorlatszintek

A „Jóga a mindennapi életben” egy ideálisan összehangolt, nyolcszintű rendszer. A gyakorlatok módszeres elrendezése a biztosíték arra, hogy a rendszer optimális hatást gyakorol testre, szellemre és lélekre egyaránt. Éppen ezért ajánlatos szintről szintre haladva minden egyes gyakorlatot elvégezni, kivéve azokat, amelyek egészségügyi akadályokba ütköznek.

Mellőzendők mindazon gyakorlatok, amelyek fájdalmat okoznak vagy túl megerőltetők. Bizonytalanság, panaszok, betegség esetén tanácsos előzetesen kikérni egy jógaoktató, terapeuta vagy orvos véleményét.

Az első gyakorlatsor a sarva hita ászanákat (a sarva azt jelenti: „mindenki”, a hita azt, hogy „jóleső”) tartalmazza, vagyis olyan gyakorlatokat, amelyek „mindenkinek használnak”. Ezek, a klasszikus jógaászanákra felkészítő gyakorlatok, egyfajta könnyű bemelegítést jelentenek a „Jóga a mindennapi életben” rendszeralkalmazásához. Ellazítják a testet, jó közérzetet biztosítanak és mindenki által gyakorolhatóak. A sarva hita ászanák mind a hat szakaszát legalább két-két héten át kell gyakorolni.

A 2.– 8. szint gyakorlatait legalább három-három hónapon át naponta el kell ismételni a hozzájuk tartozó pránajámákkal (légzőgyakorlatokkal) és meditációkkal együtt. A gyakorlatok egyszerű, követhető leírása és szemléltetése lehetővé teszi az önálló tanulást, ám a 8. rész (a lótuszülés és a fejenállás) elsajátítása jobb, ha a „Jóga a mindennapi életben” rendszer valamelyik oktatójának irányításával történik.

Minden gyakorlat egyben felkészítés is a következő fokozatra. A számos jótékony hatás csak úgy érhető el, s a soron következő szintek is csak úgy sajátíthatók el könnyedén, ha már az 1. résztől kezdve minden egyes ászanát a leírásnak megfelelően végzünk el. Miután a „Jóga a mindennapi életben” rendszer nyolcadik szintjén is túljutottunk, két lehetőségünk van a gyakorlás folytatására:

  1. Az első szinthez visszatérve elölről kezdjük az egészet, csak most már mélyebb összpontosítással és ellazulással.

  2. Kiválasztjuk azokat a gyakorlatokat, amelyek különösen hasznosak a számunkra, mivel megfelelnek pillanatnyi szellemi és fizikai állapotunknak. Azért időről időre gyakoroljuk végig a teljes gyakorlatsort. A jógagyakorlatok során, akárcsak az életben, mindig tanulunk valami újat.

Aki jógázik, életörömre, erőre és bátorságra tesz szert. Az egészség és a hosszú élet legfontosabb pillérei közé tartoznak az ászanák és a pránajámák (testgyakorlatok és légzőgyakorlatok). A légzőgyakorlatok még sokkal hatékonyabbak, mint a testgyakorlatok, ezért célszerű beiktatni őket a mindennapi gyakorlásba.

A testgyakorlatok és légzőgyakorlatok, valamint a lazítás ideális kombinációt alkotnak. Valamennyi jógagyakorlat helyes végrehajtásának előfeltétele a testi és szellemi ellazultság, mert az ászanák csak ekkor fejtik ki maradéktalanul a hatásukat. Elég, ha néhány percre becsukjuk a szemünket, és kívül-belül ellazulunk. Így a jógával töltött óra a nap legszebb, legnyugodtabb időszakává válik, amely után érezhetően üdébb és kellemesebb lesz a közérzetünk.

Testi és szellemi egészségünk, lelki fejlődésünk szempontjából különös jelentősége van a táplálkozásnak. A jóga teljes értékű, tejtermékeken és zöldségféléken alapuló, ún. laktovegetárius étrendet javasol. A teljes értékű azt jelenti, hogy tartalmazza az összes létfontosságú összetevőt, ásványi anyagokat, vitaminokat és nyomelemeket. Ez a fajta táplálkozás segít az egészség megőrzésében, enyhülést hoz betegségek (reuma, érelmeszesedés, szívinfarktus, rák...) esetén, és megakadályozza újabb bántalmak kialakulását.

A gyakorláshoz szükséges további magyarázatokat, útmutatásokat a Jóga a mindennapi életben rendszer gyakorlókönyv online és nyomtatott változata egyaránt tartalmazza.