Skip to main content

Jóga a mindennapi életben - A rendszer

Önvizsgálati meditáció

"A lemondás legmagasztosabb szintje a belső lemondás, az önmegtartóztatás. Akiben belül nincs önmegtartóztatás, az a külső dolgokra mindhiába próbál nemet mondani. Mindenekelőtt engedd el rossz tulajdonságaid és takarítsd el lelki utadról az önzés, a harag, a kapzsiság és a gyűlölet köveit."


Az önvizsgálati meditáció a „Jóga a mindennapi életben” rendszer része. A figyelemösszpontosító és meditációs gyakorlatok ugyanúgy szintenként épülnek egymásra, mint ahogy ezt a módszerességet az ászanák és a pránajamák gyakorlása során már megtapasztaltuk. A jógarendszer így, vagyis lépésről lépésre vezet, és segít a továbbfejlődésben.

Az önvizsgálati meditáció technikái segítenek a jobb önmegismerés, az önuralom és az önmegvalósítás eléréséhez, amelyek révén megtapasztalhatjuk és kibontakoztathatjuk önmagunkban az Isteni Önvalót (átmát). Ilyen fenséges és nagy célt nem lehet máról holnapra elérni. Megvalósításához önfegyelemre, gyakorlásra és egy Mester irányítására van szükség.

Jógagyakorlás - Önvizsgálati meditáció

Az önvizsgálati meditációról a Jóga a mindennapi életben rendszer online gyakorlókönyvében olvashatsz többet. Ez a fejezet leírja az önvizsgálati meditáció egyes szintjeit is.