Skip to main content
| Modern tudomány és jóga

Számos tudományos elképzelés született arról, hogyan működik az elme, a tudat, a memória, mi történik bennünk, amikor gondolkodunk vagy érzelmeket élünk át, hogyan ismerjük meg a világot. Különösen érdekes, hogy ezekben általában visszaköszön a jógik által megfogalmazott sok ezer éves tudás.

| Modern tudomány és jóga

Életre kelhetnek-e egyszer a számítógépek, az internet, a robotok?
Manapság mind több szó esik az egyre fejlettebb robotokról, amelyek önálló tanulásra képesek, mesterséges intelligenciával rendelkeznek. Sokan gondolják azt, hogy a robotok egyszer majd saját tudatukra ébrednek és elszabadulva akár fenyegetést is jelenthetnek alkotóik, az ember számára. Mit mond erről a kérdésről a jóga és a tudomány? A lehetséges válaszok áttekintésével közelebb juthatunk saját életünk lényegének megértéséhez is.

| Modern tudomány és jóga

Aki odafigyel belső lényének jelzéseire, számos pozitív eredményt és élményt tapasztalhat meg önmagán nemcsak jógázás közben, hanem az egész nap folyamán. Ez azonban mindig csak anekdota marad a kívülállók szemében. Az alábbi áttekintés a tudományos kutatási eredményekkel is alátámasztható tényeket foglalja össze a rendszeres jógagyakorlás pozitív hatásairól.

| Modern tudomány és jóga

 

A jóga iratai több helyen is említik, hogy az önmegvalósított jógamester a múlt, a jelen és a jövő tökéletes ismerője, azaz Tri Kal Darsi, ezt hangsúlyozta Swami Avatarpuriji is, a Holy Guruji eltávozásának emlékére 2022 októberében Jadanban tartott ünnepségen. Ez vajon azt jelenti, hogy a jövőt nem lehet megváltoztatni? Mit mond erről a tudomány?