Skip to main content
| Modern tudomány és jóga

Jóga és tudomány -- Életre kelhet-e a mesterséges intelligencia?

Életre kelhetnek-e egyszer a számítógépek, az internet, a robotok?
Manapság mind több szó esik az egyre fejlettebb robotokról, amelyek önálló tanulásra képesek, mesterséges intelligenciával rendelkeznek. Sokan gondolják azt, hogy a robotok egyszer majd saját tudatukra ébrednek és elszabadulva akár fenyegetést is jelenthetnek alkotóik, az ember számára. Mit mond erről a kérdésről a jóga és a tudomány? A lehetséges válaszok áttekintésével közelebb juthatunk saját életünk lényegének megértéséhez is.

| Modern tudomány és jóga

Jóga és tudomány -- A jógagyakorlás hatása a gerincre

Aki odafigyel belső lényének jelzéseire, számos pozitív eredményt és élményt tapasztalhat meg önmagán nemcsak jógázás közben, hanem az egész nap folyamán. Ez azonban mindig csak anekdota marad a kívülállók szemében. Az alábbi áttekintés a tudományos kutatási eredményekkel is alátámasztható tényeket foglalja össze a rendszeres jógagyakorlás pozitív hatásairól.

| Modern tudomány és jóga

Jóga és tudomány -- Szeretnéd-e megtudni a jövőt?

 

A jóga iratai több helyen is említik, hogy az önmegvalósított jógamester a múlt, a jelen és a jövő tökéletes ismerője, azaz Tri Kal Darsi, ezt hangsúlyozta Swami Avatarpuriji is, a Holy Guruji eltávozásának emlékére 2022 októberében Jadanban tartott ünnepségen. Ez vajon azt jelenti, hogy a jövőt nem lehet megváltoztatni? Mit mond erről a tudomány?

| Modern tudomány és jóga

Jóga és tudomány -- Bevezetés III -- Két tudományos érv, amiből következtethetünk arra, milyen ősi a védikus tudás

Ha feltesszük azt a kérdést, milyen régiek a védák, vagy azt, milyen régen történtek azok az események, amelyek a két nagy inidiai eposzban, a Rámajánában és a Mahabháratában szerepelnek, igen sok különféle választ kaphatunk. Vannak tudósok, akik szerint csak néhány száz, maximum pár ezer évesek, más tudósok szerint a történelem előtti múltba nyúlnak vissza. Ebben a cikkben az utóbbi álláspontra mutatunk két bizonyítékot.