Skip to main content
| Modern tudomány és jóga

Jóga és tudomány -- Az idő természetének három különböző magyarázata

Az idő természetéről régóta gondolkoznak az emberek. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy -- összhangban az ősi szent iratokkal -- a modern fizika szerint az idő folyása a saját tevékenységünktől függően változik.

 

Ne fecséreld el az időt! Életed minden másodperce értékes és pótolhatatlan. Az elmúlt idő nem tér vissza, az idő nem vár senkire. Aki nem tart lépést vele lemarad, ezért jól használd ki az idődet."

(Sri Mahaprabhuji Arany Tanításai) 

Hogyan érzékeljük az időt?

Az idő természetéről régóta gondolkoznak az emberek. Mindannyian tapasztaljuk azt, hogy az általunk érzékelt idő nem egyforma sebességgel telik. Amikor unatkozunk, akkor lassabban múlik az idő, ha erősen összpontosítunk egy minket nagyon érdeklő dologra – lehet ez egy zeneszám vagy egy bonyolult számítás, izgalmas focimeccs – akkor szinte észrevétlenül eltelik. A szent iratok gyakran megfogalmazzák, hogy a múlt és a jövő nem létezik, az egyedül valóságos a jelen pillanat, az idő múlása pedig valójában az emberi tudat terméke. 

A klasszikus fizika merev időfelfogása

A tudományos megismerés jellemzője az, hogy megpróbál mindent mérhetővé tenni. Az idő mérésére ismétlődő jelenségek alkalmasak, amilyen például a Nap járása.  A természetben élő ember egykor azt számlálta, hogy hányszor kel fel a Nap, amíg a hajó visszatér, vagy mire megérik az elültetett gabona. Később megalkották az órák, percek, másodpercek számlálására alkalmas órákat, amelyekben egy rugóhoz kapcsolt fogaskerék forgott ide-oda, ez volt az ismétlődő mozgás, ami lehetővé tette az idő pontosabb mérését. Az órával mért idő szerint a tanítási óra mindig 45 percig tart, akár unatkozunk, akár élvezettel figyeljük azt. Ezt követően a tudósok sokáig azt gondolták, hogy az idő mindenki számára egyformán telik. Az akkori tudományos álláspont tehát jelentősen különbözött attól, ahogyan a szent iratokban beszéltek az időről.

Az idő relativitása

Az 1900-as évek elején Albert Einstein fizikus mélyebben megértette az idő természetét, mint kortársai és megmutatta, hogy a tudományosan mért idő sem telik mindenki számára egyformán! Elmélete a Speciális Relativitáselmélet annyira újszerű volt, hogy kollégái sokáig nem is hitték el. Képzeljük el, hogy egy nagy sebességgel robogó vonatban ülő ember megméri, mennyi ideig tart a reggelije és 10 percet kap. Einstein szerint, ha a vonatsín mellett álló bakter is méri a reggeli idejét ő a vonat sebességétől függően kicsit hosszabb időt fog mérni. Az idő tehát lelassul a mozgó vonatban, lassabban telik, mint a bakterházban. Ha még gyorsabban halad a vonat, az idő még jobban lelassul, a bakter akár több órának is mérheti az utas szerint 10 percig tartó reggeli hosszát. A kezdeti hitetlenkedés után a tudósok belátták, hogy Einstein nem tévedett és az idő valóban lelassul a mozgó vonatban. A tudományos idő természete ezzel közelebb került ahhoz az időéhez, amiről az ezer évekkel korábban született szent iratok beszéltek. 

Gitananda, Debrecen, 2022.

Irodalom

  1. Albert Einsteint: A speciális és általános relativitás elmélete (Gondolat Könyvkiadó, 1978)
  2. Allison Leah Bergson: W̶ h̶a̶t̶ ̶T̶ i̶m̶ e̶ ̶I̶s̶ ̶I̶t̶?̶ ̶ Time, What Is It? -- The Inner and Outer Places of Time (Loyola Marymount University, Foundations of Yoga Studies, 2014)

 

Pin It