Skip to main content

Hírek, események

A Guru Purnima jelentősége

GURU PURNIMA - 2017. július 8/9.

Sri Deep Narayan Bhagwan ki Jay,
Sri Devapuriji Bhagwan ki Jay,
Sri Alakh Puriji Maharaj ki Jay.

Sri Alakhpuriji, Sri Devapuriji, Mahaprabhuji és Holy Guruji áldása!

GURU PURNIMA

2017. július 8/9.

Sri Deep Narayan Bhagwan ki Jay, 
Sri Devapuriji Bhagwan ki Jay, 
Sri Alakh Puriji Maharaj ki Jay.

Sri Alakhpuriji, Sri Devapuriji, Mahaprabhuji és Holy Guruji áldása!

A Guru Purnima az egyik legszentebb ünnep a világon. Át kell gondolnunk, mit is jelent. Sok kommentár létezik, de el szeretném mondani, hogy az én tapasztalataim szerint mi a Guru Purnima igazi jelentése.

Az év hetedik telihold napján ünnepeljük a Guru Purnimát. Ez az új spirituális év kezdete, amikor a tanulás egy új éve elkezdődik. A Guru Purnima a Guru napja, azaz a világon létező legmagasabb rendű elv napja. Ez a bölcsesség és a tudás ünnepe. Gu = sötétség, tudatlanság, szenvedés, ru = fény, tudás, boldogság. Ilyenkor a sötétség eltűnik és megjelenik a fény. Mindannyian többnyire sötétségben élünk. Ám néha egy szikra villan föl elménkben, amely bevilágítja a sötétséget. A Guru Purnima az a nap, amikor az első fénysugárérte el a Földet és az élet elkezdődött. A fény eltávolította a sötétséget. A Guru Purnima napján egyidőben láthatjuk a Napot lenyugodni nyugaton és a Teliholdat felkelni keleten. A Guru Tattva isteni elve eltávolítja a sötétséget és megvilágít mindent. A Guru Purnima a Fény ünnepe és minden olyan ünnep a világon, amely kapcsolódik a fényhez, a Guru Purnimából származik. Ez a fény, ez a láng a Parabrahma, a Legfelsőbb. Enélkül a fény nélkül a tudatlanság sötétségét nem lehetséges eltávolítani. Ezen a napon a Mesterekhez imádkozunk. Az ő áldásuk nélkül nem lehetséges a felszabadulás.

A Guru Purnima napján a tanítványok elhozzák mesterükhöz a felajánlásaikat. A bhakta mindazt a spirituális gyümölcsöt felajánlja a mesternek, amit egész évben elnyert. Mint egy gazda, aki betakarítja és hazaszállítja a termést, a tanítvány bemutatja a gyümölcsöket, amelyeknek magjait a korábbi Guru Purnimán kapta. Boldogan helyezi a gyümölcsöket a mester lábaihoz. De néhányan üres kézzel érkeznek. Sajnos az ő magjaik nem csíráztak ki. Elfelejtették megöntözni őket, vagy kártevők támadták meg a magokat. Ez itt a Karma Bhumi, az a hely, ahol dolgozni kell, ápolni a magokat. Ma egy új sadhana kezdődik számodra, és ugyanazt a magot ismét elülteti a mester a szívedbe, egy új lehetőségért.

A Guru Purnima napja azt is jelenti, hogy ilyenkor emlékezünk meg a nagy szentről és bölcsről Ved Vyasa-ról, akit a Védák leírójának tartanak. Ma ünnepeljük a születésnapját. A Gadi (a mester szent trónja) neve: Vyas Gadi. Azt, aki ezen a helyen ül, azért tisztelik, mert Maharishi Vyasa helyén ül. Ő egy nagy és istenmegvalósított szent volt, trikaldarshi (a múlt, jelen és jövő ismerője). Ismeri az egész univerzumot. Ő „egy második nélküli" volt. Egyszerre tudott mindent. Ő a Sanatana Dharma képviselője. Ez az Adi Anadi Dharma, az örök vallás. Minden vallás ember alkotta, de az Adi Anadi Dharma nem ember alkotta -- ez az igaz és örök DHARMA.

Olyannak kell lenned, mint egy fényes láng, mindenki kapjon tőled fényt, bárki is jöjjön hozzád. Hadd folyjon a szeretet folyama! Ha elmész valahova, menjen veled a fény és a szeretet is! Kegyelmeddel öleld magadhoz a gyengéket és a boldogtalanokat! Áraszd rájuk áldásodat! Az áldás és a kegyelem bennünk lakozik. Légy irgalmas magadhoz és mindenki máshoz! Ne gondolkodj negatívan, ne beszélj negatívan! Mindenkire pozitívan gondolj, mindenkiről pozitívan beszélj -- ez a te irgalmasságod. Isten nem beszél senkiről sem negatívan, mert az ő természete a tiszta kegyelem és irgalom. Ám tebelőled gyakran csak szemét jön ki. Gurudev benned lakozik, de egy alvó állapotban. Hozd el a gyertyát énhozzám, én majd megérintem és meggyújtom. De a te gyertyád nagyon poros és a kanóc is nedves. Mi ez a por? Gyűlölet, féltékenység, harag. Néha az elme annyira negatív, hogy saját magad ellenségévé válik. Legalább tenmagadhoz legyél kedves! Rakj ki elmédből minden negatív gondolatot és kétséget! Csak te magad tudsz magadon segíteni, senki más nem képes rajtad segíteni! Tisztítsd magad! A spiritualitás jelentése világosság, tisztaság. Koncentrálj mantrád hangjára és ne hagyd, hogy megint negatív rezgések hatoljanak be az elmédbe!

Gondold át most, mit csináltál egész évben, mennyit gyakoroltál, mennyi jót cselekedtél, hányszor voltál dühös, lusta és féltékeny! Készíts ma egy számadást: mennyi fehér és mennyi fekete foltod van? Ajánld fel mindkettőt Gurudev-nek! Hozz egy új sankalpa-t (elhatározás), hogy a mai naptól jobban fogod végezni a sadhana-dat és nem leszel többé dühös, féltékeny vagy mohó. Mindenkit szeretni fogsz. Ha boldog akarsz lenni, cselekedj így! Ellenkező esetben nem leszel boldog. Boldognak születtél, de boldogtalanul fogsz meghalni. Ha „happy end”-del szeretnéd befejezni, akkor tisztítsd meg a tudatodat! Csak te vagy erre képes, senki más. A mai napon, a spirituális Új Év napján megvan ez az esélyed.

Imádkozom Sri Alakhpuriji-hoz, Sri Devpuriji-hoz, Mahaprabhuji-hoz és Holy Guruji-hoz, hogy árasszák ki terád Isteni Áldásukat, áldjanak meg jó egészséggel, hosszú élettel és lelki fejlődéssel, vezessék minden lépésedet, minden gondolatodat, cselekedetedet és szavadat az Isteni irányában, hogy a te buddhi-dba és elmédbe csak tiszta, pozitív és spirituális gondolatok lépjenek be minden teremtmény és az emberiség irányában. Nagyon hosszú életet kívánok nektek, hogy sok-sok szatszangot élvezhessetek spirituális családotok körében. Megáldalak benneteket. Érjen el benneteket a Fény, bárhol is vagytok!

Imádkozom az egész emberiség és az egész teremtés érdekében a mi imádott Satgurudev-ünkhöz, a Fények Fényéhez, Svayambhu-hoz. Az egész világegyetem, az egész teremtés rezgése az Ő szívverése. Hallgasd ezt a szívdobogást! Imádkozom minden szenthez és szent inkarnációhoz, hogy áldjanak meg titeket fénnyel, szeretettel és bölcsességgel.

Vishwaguru Paramhans Swami Maheshwarananda

Pin It