Skip to main content

Hírek, események

Békeima 2010 beszámoló

2010. szeptember 21-én a Sri Swami Madhavananda Világbéke Tanács (SMWPC) és a Jóga a mindennapi életben (JMÉ) rendszer magyarországi szervezetei közös világbéke imával emlékeztek meg az ENSZ Nemzetközi Békenapjáról. A rendezvényt azokon a helyszíneken tartották meg világszerte -- Magyarországon is több városban --, ahol a JMÉ szervezetek korábban Békefát ültettek. Szombathelyen a 2009-es 8. Világbéke Csúcstalálkozó alkalmával ültetett Békefánál szervezték a békeimát.

2010. szeptember 21-én a Sri Swami Madhavananda Világbéke Tanács (SMWPC) és a Jóga a mindennapi életben (JMÉ) rendszer magyarországi szervezetei közös világbéke imával emlékeztek meg az ENSZ Nemzetközi Békenapjáról.

A rendezvényt Szombathelyen, a 2009-es 8. Világbéke Csúcstalálkozó alkalmával számos prominens személyiség – közöttük az SMWPC elnöke és a JMÉ alapítója, Vishwaguru Paramhans Sri Swami Maheswarananda Puri Ji;  India, a Dél-Afrikai Köztársaság és Horvátország Nagykövetei; az ENSZ Foglalkoztatottak Rekreációs Tanácsának Elnöke; a kanadai Gyermek Jogvédő Szervezet (OPCR) alapító elnöke; valamint India két neves szülöttjének leszármazottai: Arun Manilal Gandhi úr, Mahatma Gandhi unokája és Surya Kumar Bose úr, a híres függetlenségi mozgalmár, Netaji Subhas Chandra Bose unokaöccse - által ültetett Békefánál szervezték.

A Nemzetközi Békenapot ünneplő megjelent résztvevők az egymásnak átadott gyertyalángokkal szimbolizálták a belső béke külső környezetükre való kiterjesztésének jó szándékát, majd az OM Vishwa Guru Deep Hindu Mandir nevében Nagy Ervin Abhayanand Ji köszöntötte az egybegyűlteket. Kovács Károly Krishnanand Ji, a Jóga a mindennapi életben rendszer központjának magyarországi elnöke felidézte a Békefa ültetésének körülményeit és a Világbéke Csúcstalálkozó üzenetét. Az esemény védikus mantrák zengetésével folytatódott, mely által a megjelentek, nemcsak az egyének és társadalmak közötti megbékélésért, hanem a természeti környezetben megteremtendő egyensúlyért imádkozva, a világ fenntarthatóságának megőrzése melletti elköteleződésüket is kifejezték.

Az esemény díszvendége India hazánkba akkreditált Nagykövete, Őexc. Gauri Shankar Gupta úr volt, aki a mantrák közül, a minden teremtmény egészségéért és boldogságáért énekelteket tartotta a legjelentősebbeknek. Nagykövet úr rámutatott, hogy csak az elégedett ember képes a civilizált viselkedésre, amely az isteni üdv elnyerésének alapfeltétele.

Szombathely városát, Dr. Szabó Gábor alpolgármester úr képviselte, aki a megyeszékhelyen megrendezésre került Világbéke Csúcstalálkozó és Békeima eszméi iránti elismerését fejezte ki. Alpolgármester úr szándékaival összhangban, a szervezők az idei rendezvényt hagyományteremtő, rendszeres éves eseménnyé kívánják bővíteni, mely az egyéni és társadalmi kapcsolatok elmélyítésén túl az egyes hitrendszerek közötti közeledést is elősegíti.