Skip to main content

Jóga a mindennapi életben - A rendszer

Táplálkozás

A helyes táplálkozás egészségünk és szellemi fejlődésünk egyik alapvető tényezője. A három guna (tulajdonság, minőség) szerint megkülönböztetünk szattvikus, radzsasztikus, valamint tamasztikus táplálékot.

A tamasztikus táplálék, mint például a hús, hal tojás, alkohol, konzerv és régi, újramelegített étel, lustaságot és kedvetlenséget okoz, és érzéketlenné tesz. A radzsasztikus táplálék nyugtalanná, agresszívvé és erőszakossá tesz, ez a hatása például a túlfűszerezett ételeknek és a mértéktelenül fogyasztott csokoládénak vagy kávénak. A szattvikus élelmiszerek kiegyensúlyozó, harmonizáló hatást gyakorolnak a szervezetünkre és a kedélyállapotunkra egyaránt – jó lesz tőle a közérzetünk. Mindez teljes értékű, laktovegetárius, azaz tejtermékeken és zöldségféléken alapuló teljes értékű étrend segítségével érhető el. Ide tartoznak a gabonafélék, zöldségek, hüvelyesek, gyümölcsök, diófélék, magvak, a tej és organikus  (bio) tejtermékek.

A vegetáriánus táplálék méregteleníti, tisztítja és salaktalanítja a szervezetet, s növeli a betegségekkel szembeni ellenálló képességet.

Amennyiben szeretnél többet megtudni a vegetárius főzésről és a jógikus táplálkozásról, ajánljuk a Jóga a mindennapi életben központok főzőtanfolyamait. Ezen felül az alábbi cikkekben is hasznos tippekhez és információkhoz juthatsz egészséged megőrzéséhez.

Pin It