Skip to main content
| Filozófia

VishwaguruJi előadása a hatha jógáról

HATHA YOGA

A Jóga része az úgynevezett Hatha Jóga. A Hatha Jóga kifejezést különféle módokon lehet meghatározni.

1. Hatha = akarat, akaraterõ, a kibírás/kitartás ereje, mint pl. a hegymászóé, aki bármilyen nehéz is legyen, de eléri a csúcsot. Kitûzte a célját, és beteljesíti a feladatot.

Négy különféle hatha létezik:

- Bala hatha = a gyermek akarata. Ha egy gyermek akar valamit, megvan a módszere akarata érvényesítésére.

- Triya hatha. Triya = a nõi akarat. Ha egy nõ eldönti, hogy megszerez valamit, akkor azt bármi áron eléri. A férfinak esélye sincs ilyenkor. A Triya hatha jól ismert bizonyos történelmi események és történetek révén.

- Râja hatha = a király akarata. Bármit akarjon is egy király, megkapja. Ki mer nemet mondani egy királynak? Manapság a politikusok a királyok. Azok a háborúk, melyek napjainkban történnek, a râja hatha bizonyos formái.

- Yoga hatha = a jógi akarata. Amit a jógi elhatároz, azt eléri. A jógi nem függ senkitõl sem.

2. A Hatha Jóga meghatározása az alábbi:

A testünkben 72.000 finom energia csatorna (Nâdî) található. Ezek közül a három legfontosabb: Idâ, Pingalâ és Sushumnâ.

Idâ = bal orrjárat. Az érzelmeinket tartja ellenõrzése alatt, és azokat képviseli. Ez a Hold elv.

Pingalâ = jobb orrjárat. Az intellektusunkat, a vérmérsékletünket, a tevékenységeinket jelenti. Ez a Nap elv.

Sushumnâ = központi idegrendszer. A tudatosságot képviseli.

A Nâdîknak a szent folyók, a Gangâ, a Yamunâ és a Sarasvatî is megfelelnek.

A bal Nâdî a Gangâ, a jobb Nâdî a Yamunâ és a központi Nâdî a Sarasvatî. Azt mondják, hogy ha fürdesz ezekben a folyókban, eléred a felszabadulást. A Jógi számára ez azt jelenti, hogy megtisztítod ezt a három Nâdît és az Âgyâ Chakrában (a bölcsességben és tudásban) fürdesz. A három Nâdî találkozási pontja az Âgyâ Chakra, a szemöldökök között. Prayagrâjnak vagy Trivenitatnak is hívják. Prayag = találkozási pont, tri = három, veni = folyó, tat = folyópart.

Ha = Idâ = bal orrjárat

Tha = Pingalâ = jobb orrjárat.

A Jóga egységet, harmonizálást, egyesítést, kiegyensúlyozást jelent. Ha ez a három Nâdî egyensúlyban és harmóniában van, és végül egyesül, az a Jóga. Ez az igazi Jóga, és ez a Hatha Jóga elvi háttere.

Ezt a harmóniát Kriyâ Jógával és Guru Mantrával lehet elérni. A Guru Mantrádat szisztematikusan, 5 lépésben szükséges gyakorolnod (lásd. a Csakrakönyvet, „Az emberben rejlõ erõk”). Ha nem uralod a Mantra gyakorlás öt lépését, akkor nem éred el a Mantra gyakorlásban a tökéletességet, és a Mantrád nem fog úgy mûködni számodra, ahogy azt elvártad. Ezért mind az öt lépcsõt módszeresen kellene gyakorolnod!

Léteznek bizonyos Prânâyâma technikák a Nâdîk tisztítására, mint pl. a Sûrya és Chandra Bhedana. A Bhedana azt jelenti, hogy keresztül menni, keresztül húzni. Ez a Prânâyâma hasonlít az Anuloma Viloma vagy Nâdî Shodana Prânâyâmára, de nem azonos vele. A Shodana tisztítást jelent, és a Bhedana keresztül tolást, átnyomást; azt, hogy áttolod a tudatodat a Sushumnâba.

Nyugaton a Hatha Jógát félreértik. Azt gondoljátok, hogy az Âszanák és Prânâyâma alkotják a Hatha Jógát, pedig ezek nem azonosak a Hatha Jógával, hanem a Râja Jóga részei, ahogy ezt Patanjali a Jóga Sûtraiban definiálja. Râja Jógát gyakoroltok, de azt gondoljátok, hogy Hatha Jógát végeztek, mert nincsen tudásotok.

Egyszer egy ember saját tehenet szeretett volna magának, hogy az adja mindennapi tejét. Azt kérte a fiától, hogy menjen be a faluba és vegyen egy tehenet. A fiú nem tudta, hogyan néz ki a tehén, az apa így magyarázta meg: "Négy lába van, kis szarvacskái a homlokán, és tejet ad." A fiú bement a faluba és elmondta, hogy olyan állatot akar venni, aminek négy lába van, kis szarvacskái vannak a homlokán, és tejet ad. Az emberek rájöttek, hogy a fiúnak pénze van, de tudása nincs. Elvették tőle a tehén árát és adtak neki egy kecskét. Tehát tehén helyett kecskével tért haza.

Ezért a jógaoktatóknak különösen fontos különbözõ Jóga-utakról olvasni és helyesen megtanulni azokat, azt, hogy mi a Râja Jóga és mi a Hatha Yoga. Természetesen a Râja Jóga nem "kecske", hanem "tehén"; a kecske pedig nem rossz dolog.

Hagyományosan a Hatha Jóga a három fõ Nâdî egyesülését jelenti: amikor az Idâ és a Pingalâ a Sushumnâval egyesül.

Most értünk el a Hatha Jóga gyakorlati részéhez, a Shatkarmahoz, a 6 Kriyahoz, melyek a test tisztítását és a három Nâdî ébresztését szolgálják. Ezeket mindannyian ismeritek: Neti, Dhauti, Nauli, Basti, Kapâla Bhâti Prânâyâma és Trataka.

Ha azt mondod, hogy Hatha Jógát gyakorolsz, az azt jelenti, hogy ezt a hat Kriyât vagy technikát gyakorolod. Ezek különálló gyakorlatok. Ha elsajátítottad, uralod õket, magadtól is végezheted. Néhány Kriyât naponta kellene végezni, másokat pedig bizonyos idõközönként. A Shatkarma erõteljes tisztító technikák együttese. Tökéletesen jó egészséggel ajándékoznak meg (kivéve, ha valamilyen nagyon komoly fertõzésben szenvedsz, vagy anatómiai rendellenesség esetén). Ha egy hónapig gyakorolod a Hatha Jóga Kriyâkat, teljesen más személlyé válsz. A tested válik saját magad orvosává. Az immunrendszered nagymértékben megerõsödik. Ha 70 éves vagy, és egy évig rendszeresen gyakorlod a Shatkarmakat, akkor az egy év elteltével úgy fogsz kinézni, mint egy 40 éves. Azonban pontosan kell végezned, és csak bio táplálékot szabad enned! A Hatha Jóga áldás. Sok ember még a rákból is meggyógyította magát a Hatha Jóga Kriyâk és Bhastrika Prânâyâma segítségével. 

A Hatha Jóga valóban a Jóga nagyszerû, gyakorlati része. Rajtad múlik, hogy gyakorlod-e vagy sem, hogy le akarod-e lassítani az öregedési folyamatodat, vagy sem. Létezik még egy szabály, ami abból áll, hogy maradj ott, ahol élsz, és csak olyan ételt egyél, ami a lakóhelyed körüli, 40 km sugarú kör területérõl származik. Továbbá kizárólag bio ételt szabadna enned! Tiszta természetes tejet és joghurtot használj! Kerüld a sajtot, inkább készíts friss panirt! Ghít használj! A Ghí nagyon fontos a testünk számára, az egész rendszerünk, és az agy számára, azonban meg kell tudni emészteni. Az emésztõrendszerünket tönkretették a gyorsételek. Sokan nem tudják megemészteni a ghít. Az Agnisâra Kriyâ és a Nauli aktiválják emésztésünk tüzét. És légy óvatos a vízzel is! A vizet forralni és szûrni kellene! Sok betegség a víz által terjed. Használj ásványvizet! Biztonság kedvéért felhasználás elõtt tíz percig kellene forralnod a vizet. Több gyümölcs- és zöldséglevet igyál, és kevesebb gabonát egyél! A tested meg fogja köszönni. A tested meg fog áldani! A tested a templomod, gondozd!

Sok könyv ír a Hatha Jóga Kriyâkról: Hatha Jóga Pradipika, Gherand Samhita, OEiva Samhita és Patandzsali Jóga Szútrái a Rádzsa Jógáról. Többször, alaposan el kellene olvasnod ezeket a könyveket! Ezek a könyvek minden technikát leírnak.

Sikeres lehetsz, hacsak a Hatha Jóga elsõ része nem hiányzik belõled: az akaraterõ. Ha határozott döntést hozol, akkor sikeres leszel. Ha valaki elesik, te pedig segítesz neki felállni, õ azonban egyáltalán nem használja a saját izomzatát, akkor meddig leszel képes megtartani? Abban a pillanatban visszaesik, amint elengeded. Azt mondják, hogy Hari Kripa, Guru Kripa jelenlétében a sánta képes hegyet mászni, az ostoba, pedig nagy prédikátorrá válhat. A Kripa ott van, csak lehet, hogy az akaraterő nincs ott. Volt egy béna ember, aki elhatározta, hogy maratoni futásban Olimpiát nyer. Tolószékes volt, még járni sem tudott, végül mégis sikerült neki, két olimpiát is nyert!

Paramhansz Szvámí Mahesvaránanda

2006. aug

 

 

Pin It