Skip to main content
| Modern tudomány és jóga

Mit kaphatunk a jóga gyakorlásától? II: Egészségesek leszünk

Paramhansa Swami Maheshwarananda előadása, Bol, 1985. augusztus (második rész)

A Jóga a mindennapi életben rendszer felépítése fokozatos és biztos fejlődést tesz lehetővé függetlenül attól, hogy a jóga mely területe iránt érdeklődik valaki. A legtöbb esetben mi magunk okozzuk betegségünket helytelen élet- és gondolkodásmódunkkal. Annak érdekében, hogy elejét vehessük az effajta veszélyeknek, egy kétszintű tréningnek kell alávetnünk magunkat: fizikai és mentális tréningnek.

A Rendszer második jótékony hatása az egészség. Ez világos, de meg kell tanulnunk, hogy ne várjuk el, hogy egyedül a jógától egészségesek leszünk. Ez tévedés. El kell fogadnunk, hogy a modern orvostudomány technikái és elvei sok betegséget képesek meggyógyítani. Tudjuk ugyanakkor, hogy egyes betegségek nem külső tényezők következményei. A legtöbb esetben mi magunk okozzuk betegségünket helytelen élet- és gondolkodásmódunkkal. Egy betegséget vagy rendellenességet különféle egyéb életkörülmények idézhetnek elő. Ha nem harmonikus a viszonyunk valakivel, akivel együtt lakunk, vagy aki fontos számunkra, akkor az állandó ellentétek és súrlódások és az ezekből fakadó feszültségek súlyos migrént vagy akár rákot is idézhetnek elő.

Annak érdekében, hogy elejét vehessük az effajta veszélyeknek, egy kétszintű tréningnek kell alávetnünk magunkat: fizikai és mentális tréningnek. A fizikai tréning ászanákat (testtartások) és pránajámát (légzőgyakorlat) foglal magába, míg a mentális aspektus azon alapul, hogy olyannak tudjuk elfogadni a dolgokat, amilyenek.

Tudjuk, hogy testünkben számos olyan szerv és izom található, amelyeket többnyire nem vagyunk képesek tudatosan működtetni. Nem tudjuk például szabályozni a vérkeringésünket. A naponta minimum egyszeri ászana gyakorlás azonban segít abban, hogy legalábbis szabályozhassuk testünk ezen részeinek egészséges működését. Segít megőrizni testünk egészségét, idegrendszerünk éberségét, és aktiválja a mirigyeket. Máskülönben, ha valami elromlik a szervezetben, zavar lép fel. Nagyon fontos, hogy a mirigyek kiválasszák a test számára szükséges hormonokat, hiszen az idegek csak így maradhatnak éberek, és az izmok csak így juthatnak hozzá a működésükhöz szükséges friss vérmennyiséghez. Mindezt ászanák gyakorlása által érhetjük el, a vért pedig a pránajámák gyakorlásával tisztíthatjuk meg.

Amikor ászanákat és pránajámát gyakorlunk, ügyelnünk kell arra, hogy minden mozdulatot ellenpontozzunk, hogy mindig megmaradjon a finom egyensúly. Erre fokozott figyelmet fordítottam, amikor a jógagyakorlatok ezen rendszerét kidolgoztam. Ha az egyik gyakorlatnál hátrahajlunk, a következő gyakorlatnak előrehajlást kell magában foglalnia. Ha az egyik ászanában egyik oldalra fordítjuk a testünket, a következőben a másik oldalra kell fordítani. Ugyanez vonatkozik a légzési technikákra is. Csak ily módon fejtik ki teljes hatásukat a dinamikus mozgások.

Nem szükséges órákig gyakorolnunk, nem kell sok gyakorlatot végeznünk intenzíven. De fenn kell tartanunk a dinamikus egyensúlyt, mely e Rendszer jellemző vonása. Az ennek megfelelő gyakorlás vezet el az egészséghez.

Pin It