Skip to main content
| Katha Upanisád

Katha Upanisád 08 -- Csak akkor nyerheted el az igazi tudást, ha igazi mester tanít

A Katha Upanisád
Nacsikétasz utazása a halhatatlanságba
Mahamandaleshwar Swami Jasraj Puri kommentárjaival

Részletetek a magyar fordításból

Jáma így folytatta:

- Sokak számára nem is elérhető ez a tanítás. De többnyire azok sem értik meg, akik megtanulták. Csodálatra méltó, aki átadja ezt a tudást. S aki befogadja, boldog és gazdag. Csodálatos, aki egy avatott tanítótól megkapja ezt a tudást. Amikor olyasvalaki tanítja, aki maga is kevéssé érti az Önvalót, a tanítvány se ismerheti fel igaz valójában, mert így többféleképpen lehet elképzelni. Ha azonban egy olyan mester tanít, aki nem tekinti magát különbözőnek a Valóságtól, minden vita véget ér. Ugyanis az „Az” annyira finom, hogy túl van az érvelésen.

Pusztán intellektuális következtetéssel nem ragadható meg ez a bölcsesség. Ha az tanítja, aki maga is elérte, akkor jól érthető. Te elérted ezt, Drága Nacsikétasz, igaz és szilárd elhatározásod révén. Legyen minden jövőbeni kereső olyan, mint te!

Hungarian Translation (C)2022, Yoga in Daily Life

A szenteknek minden időkben kihívás volt, hogy megtalálják az utat, ahogy az adott korban ki tudják fejezni az Önvaló rejtelmét és csodáját. A mesterek mindig az adott kor kultúrájának és nyelvezetének megfelelően tanítottak, úgy hogy a tanítvány számára a lehető legkönnyebbé tegyék a megértést.

Az Úr Jáma, Nacsikétasz guruja, elmagyarázza neki, miért van szükség arra, hogy egy olyan Mestertől tanuljon, aki felismerte az Önvalót. A hagyományos guru-tanítvány kapcsolatban a tanítvány beavatást (diksha) nyer egy önmegvalósított mestertől, aki aztán vezeti őt a spirituális úton. Mivel a Gurunak nem pusztán ismerete, hanem közvetlen tapasztalata van az útról, van egy árnyalatnyi, ám lényeges különbség a tanításban, mivel az Önvaló ismeretéből fakad a tanítás ereje és tisztasága.

Sri Deep Narayan Mahaprabhuji természetes egyszerűséggel magyarázza el, bhajanjában, miért van szükségünk a Gurura:

- A szádana Guru nélkül olyan, mint a szabdzsi só nélkül: íztelen.

Amint a szabdzsihoz (zöldségétel) adott csipetnyi só kiemeli a fűszerek és zöldségek ízét, hasonlóképpen, ha olyan tanító magyarázza el, világítja meg a tanítást, aki már megtapasztalta az Igazságot, ez kibontakoztatja a tanítás minden zamatát.

A guru a neki legjobban megfelelő gyakorlatok segítségével vezeti tanítványát. Olykor lök egyet rajta, nehogy elmulassza a szellemí út azon lépéseit, amelyek kényelmetlenek, és próbára teszik. Ez a vezetés arra sarkall minket, hogy a sréjákat válasszuk a préják helyett. Jáma személyében Nacsikétasz ilyen vezetőt kapott. Ritka pillanat ez, mikor a Guru egy ilyen tökéletes tanítvánnyal találkozik, mint Nacsikétasz. Az upanisádon keresztül mi lehetünk a „légy a falon”, beszélgetésük tanúja.

Pin It